venerdì 25 gennaio 2008

Nezavršene priče o Numenoru i Srednjoj Zemlji, edizione serba 2003




Nezavršene priče o Numenoru i Srednjoj Zemlji
(Racconti Incompiuti)
di J. R. R. Tolkien
Traduzione di Simić Milica
Alnari, Belgrado, (Serbia), 1° ed. 2003, pp. 588
Illustrazione di copertina tratta dal film di Peter Jackson
Brossura

Note di copertina
Nezavršene priče su zbirka priča koje se odnose na vremenski period od Starijih dana Srednje Zemlje do završetka rata za Prsten i koje pružaju širu sliku događaja o kojima je već bilo govora u Silmarilionu i Gospodaru prstenova.

U središtu pažnje ove knjige nalaze se različita područja Srednje Zemlje i ona sadrži, između ostalog, i Gandalfovo živopisno pripovedanje o tome kako je poslao Patuljke u Bilbovu kuću pod Brdom; zatim pojavljivanje Gospodara Voda, Ulma, pred Tuorom na obalama Belerijanda; precizan opis vojne organizacije Jahača Rohana, kao i sve o potrazi Crnih jahača za Prstenom.

U Nezavršenim pričama nalazi se i jedina sačuvana priča iz mnogovekovnog postojanja Numenora pre njegovog potapanja, kao i sve što je poznato o Petorici Čarobnjaka i Palantirima, a data je i legenda o Amrotu.

Zbirku je priredio Kristofer Tolkin, koji je u predgovoru objasnio raznolikost pristupa koja je bila neophodna da bi svaki od ovih rukopisa bio pripremljen za objavljivanje i koji je dao i neophodne komentare uz svaku od ovih priča.

Kristofer Tolkin je za ovu knjigu ponovo uradio svoju mapu koja je objavljena u Gospodaru prstenova, pridodavši joj i neke nove pojmove i nova imena.

U ovoj knjizi nalazi se i jedina mapa Numenora koju je izradio Dž.R.R. Tolkin.