mercoledì 13 agosto 2008

ΣΙΛΜΑΡίΛΛΙΟΝ (Il Silmarillion), edizione greca 1996



ΣΙΛΜΑΡίΛΛΙΟΝ
di J.R.R. Tolkien
A cura di Christoper Tolkien
Traduzione di Evghenia Khatzithanasi-Kollia
Aiolos, Atene 1996, pp. 488
Illustrazione di copertina di John Howe
Mappa allegata
Brossura

Note di copertina
Το Σιλμαρίλλιον, αν και εκδόθηκε τελευταίο και μάλιστα μετά το θάνατο του Τόλκιν, είναι πρώτο χρονικά και σαν σύλληψη από τον συγγραφέα και σαν περιεχόμενο. Είναι η ιστορία της Πρώτης Εποχής, στην οποία αναφέρονται κατά καιρούς οι ήρωες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, όπως ο Έλροντ και η Γκαλάντριελ που ζούσαν από τότε.
Όποιος έχει διαβάσει τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών θα αποκτήσει τώρα μια σφαιρική εικόνα της Μέσης-γης, των λαών της και της εξέλιξης της ιστορίας τους στο πέρασμα των αιώνων. Όποιος, αντίθετα, ξεκινά με Το Σιλμαρίλλιον τη γνωριμία του με τον Τόλκιν, είναι βέβαιο ότι δε θα σταματήσει εδώ.
Το Σιλμαρίλλιον είναι η ιστορία της δημιουργίας της Μέσης-γης. Είναι η ιστορία των λαών που έζησαν την ηρωική Πρώτη Εποχή, πολύ πιο παλιά από την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (Τρίτη Εποχή).
Στο βιβλίο περιέχονται, εκτός από την ιστορία των Σίλμαριλ, των πετραδιών που έφτιαξε ο Φέανορ, η Μουσική των Άινουρ, η ιστορία των Βάλαρ, η πτώση του Νούμενορ και ένα κεφάλαιο αναφορικά με τα Δαχτυλίδια της Δύ­ναμης και την Τρίτη Εποχή.
Μας διηγείται επίσης πώς ο Πρώτος Σκοτεινός Άρχοντας, ο Μόργκοθ, έκλεψε τα πετράδια και τα έβαλε στη σιδερένια του κορόνα, στο φρούριο της Άνγκμπαντ και πώς ο Φέανορ και οι δικοί του ξεκίνησαν έναν ατέλειωτο και απελπισμένο πόλεμο εναντίον του μεγάλου Εχθρού για να τα πάρουν πίσω.
Στο βιβλίο, εκτός από την πτώση του Νούμενορ υπάρχει επίσης και η υπέροχη ιστορία αγάπης του Μπέρεν και της Λούθιεν.