giovedì 5 aprile 2012

El Senyor dels Anells, edizione catalana 2011El Senyor dels Anells
di J.R.R. Tolkien
Traduzione di Francesc Parserisas
Vicens Vives Editorial (Barcelona), 2011, pp. 1230
Illustrazione di copertina di Alan Lee
Edizione in Catalano
Rilegato con sovraccoperta
Note di copertina
John Ronald Reulen Tolkien va néixer a Bloemfontein, Sud-àfrica, el 3 de gener de 1892 i va morir a Bournemouth, Anglaterra, el 2 de setembre de 1973. Va ser professor d'anglosaxó (1925-45) i de llengua i literatura angleses (1945-59) a la universitat d'Oxford.
És impossible de separar la seva faceta d'erudit, amb estudis sobre Chaucer i el poema heroic Beowulf, de la seva obra de novel·lista, que ja va començar mentre era estudiant a Oxford, i que continuà, segons deia ell mateix, solament "per a la seva pròpia satisfacció i amb poques esperances que aquell treball pogués interessar ningú".
La composició d'El senyor dels Anells durà des del 1936 fins al 1949, i mentre hi treballava va escriure El Hòbbit (1937), que féu servir com una introducció per als seus fills; i a un que durant la guerra servia a la RAF li enviava com un serial els fragments d'El senyor dels Anells que anava escrivint.
Posteriorment Tolkien va escriure altres obres com a introducció o complement del món mitològic creat per ell, potser el producte més impressionant que ha sorgit mai de la imaginació d'un sol home.
La història de la literatura hi ha pocs llibres tan singulars i imaginatius com El Senyor dels Anells (1954), una fantasia èpica on es relata la titànica lluita que sostenen els Pobles Lliures de la Terra Mitjana contra les forces del Mal liderades per en Sàuron, el Senyor dels Anells, que pretén apropiar-se l’Anell del Poder i dur la destrucció i la mort a tota la Terra Mitjana. En aquesta imposant epopeia, l’escriptor britànic John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) ens mostra que la desmesurada ambició de poder acaba corrompent a qui la pateix i que aquesta avidesa només es pot combatre amb la pràctica de virtuts com la humilitat, la camaraderia, el coratge i la perseverança. Aquests valors són els que permetran a homes, elfs, nans i hòbbits vèncer tota mena d’obstacles i anihilar finalment l’exèrcit sinistre d’en Sàuron.